Francezii au testat arme nucleare în Africa. Acum praful radioactiv ajunge în Franța. Cum s-a întâmplat
În 1960, Franța a efectuat teste nucleare în deșertul Sahara, la care se face referire sub numele de cod “Gerboise Bleue”. Testele au inclus detonarea a patru bombe nucleare în Algeria pe parcursul a 14 luni.
Acum, consecințele acestor explozii se întorc acasă, potrivit Euronews, deoarece vânturile puternice sezoniere transportă praful saharian radioactiv până în Franța. Din fericire, experții consideră că praful este inofensiv, dar servește ca o amintire puternică a impactului de lungă durată pe care îl poate avea forța nucleară asupra unei zone.
Vânturile puternice au dus praful și particulele sahariene în regiunea franceză Jura în februarie, transformând zăpada în culoarea portocalie. Când s-a stabilit acest lucru, oamenii de știință de la Asociația Franceză pentru Controlul Radioactivității din Vest (ACRO) au prelevat probe. Ei au detectat cesiu-137, un produs secundar de fisiune nucleară dat de exploziile Gerboise Bleue.
Franța se confruntă cu consecințele testelor nucleare
„Această contaminare radioactivă, care vine de departe, la 60 de ani de la exploziile nucleare, ne amintește de contaminarea radioactivă perenă din Sahara, de care este responsabilă Franța”, se arată într-un raport ACRO.
Experții care studiază călătoria radiațiilor nucleare spun că nu reprezintă o amenințare extraordinară pentru oamenii din zonă.
„Ceea ce ne expune cel mai mult la radioactivitate este radonul (element chimic gazos cu proprietăți radioactive), format prin dezintegrarea radiului natural care emană în mod natural din solul însuși”, a declarat pentru Euronews Pedro Salazar Carballo, chimist la Universitatea din La Laguna.
Deci, în final, praful radioactiv va servi doar ca un memento al repercusiunilor pe care exploziile nucleare le au pe planetă.
Un caz similar s-a întâmplat anul trecut. Incendiile de vegetație de la Cernobîl ne-au dat puține palpitații.
Incendiile din Ucraina au pornit pe 3 aprilie și ajunseseră foarte aproape de centrala nucleară și un loc de depozitare de deșeuri radioactive. Focul ajunsese în localitaeta Pripyat, aflată la aproximativ doi kilometri de cele două.
Se zicea atunci că mai multe state europene sunt vulnerabile, în special țările din zonă, precum România, Moldova, Belarus, Polonia, Ungaria și Slovacia.